🌱 Tipy na podpor trávení od Karolíny z Akademie zdravé výživy
- Vitamíny skupiny B se aktivně podílejí na metabolismu živin, tvorbě energie, funkci nervového systému i podpoře jater.
- Hořčík je důležitý pro enzymatické reakce v játrech i trávicím traktu. Spolu s artyčokem umocňuje regeneraci, snižuje únavu a podporuje normální metabolismus.
- Směs bylin a trávicích enzymů, které přispívají k normálnímu trávení a štěpní potravy, snížení plynatosti a nadýmání.
- Bylinné čaje na podporu jater nebo žlučníku, které skvěle doplňují účinky artyčoku.
Dávkování
| Složení v 1 kapsli |
Obsah |
RHP* |
| Extrakt z artyčoku (min. 2 % cynarinu) |
500 mg |
** |
* % denní referenční hodnoty příjmu ** denní referenční hodnota příjmu není stanovena
Povolená zdravotní tvrzení: Artyčok přispívá k normálnímu trávení a funkci jater. |
Ověřeno studiemi
Bundy, R., Walker, A. F., Middleton, R. W., Marakis, G., & Booth, J. C. (2004). Artichoke leaf extract reduces symptoms of irritable bowel syndrome and improves quality of life in otherwise healthy volunteers suffering from concomitant dyspepsia. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 10(4), 667–669.
Giacosa, A., et al. (2015). The effect of ginger (Zingiber officinalis) and artichoke (Cynara cardunculus) extract supplementation on functional dyspepsia: a randomized, double‑blind, and placebo‑controlled clinical trial. Evidence‑Based Complementary and Alternative Medicine, 2015, 915087.
Rambaldi, A., et al. (2018). Efficacy of artichoke leaf extract in non‑alcoholic fatty liver disease: a pilot double‑blind randomized controlled trial. Journal of Gastroenterology and Hepatology, 33(2), 416–424.
Kamel, A. M., & Farag, M. A. (2024). Therapeutic potential of artichoke in the treatment of fatty liver: a systematic review and meta‑analysis. Biomedicines, 12(10), 599.
Azemati, A., et al. (2016). The effect of artichoke leaf extract on alanine aminotransferase and aspartate aminotransferase in patients with non‑alcoholic steatohepatitis. Iranian Journal of Pharmaceutical Research, 15(4), 1071–1076.