Histaminová intolerance
Histaminová intolerance (HIT) je stav, při kterém tělo nedokáže efektivně odbourávat histamin, což vede k jeho hromadění a vzniku nepříjemných příznaků, jako jsou bolesti hlavy, zažívací potíže, vyrážky, otoky, návaly horka či problémy s dýcháním. Histamin se přirozeně nachází v některých potravinách a uvolňuje se i při zánětlivých reakcích v těle. Hlavní příčinou HIT bývá vzniklý nedostatek enzymu diaminoxidázy (DAO). To je nejčastěji způsobeno poškozením sliznic trávicího traktu, vzniklým zánětem sliznic, špatným trávením, SIBO nebo zvýšenou střevní propustností. Ačkoliv mohou být doplňky rychlou úlevou, je nutné hledat příčiny vašich potíží a řešit je.
Doplňky stravy vhodné při HIT: Vitamin C a vitamin B6, kteří přispívají k přirozené produkci DAO a snižují zánětlivé reakce, Quercetin - přírodní flavonoid s antihistaminovými účinky, nízkohistaminová probiotika zaměřená na podporu střevní mikrobioty a snížení produkce histaminu, omega-3 mastné kyseliny z oleje z tresčích jater ke snížení zánětů a doplnění vitaminu A. Také nesmíte zapomenout na vitamin D3+K2.